Sosyal Medya Hesaplarımız

Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel 5 puan artırarak yüzde 30’a çıkardı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağını belirten Merkez Bankası, sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceğini açıkladı.

Yayınlandı

on

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Eylül ayı toplantısını yapan PPK, politika faizini 5 puan artışla yüzde 30’a çıkardı.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?

AA Finans ve Reuters‘ın anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 5 puan artırılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası’nın son dört aydaki faiz artışı toplam 21,5 puanı buldu.

MERKEZ BANKASI KARAR METNİ

PPK’nın karar metninde şu ifadeler yer aldı:

“Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

“AYLIK ENFLASYONUN EĞİLİMİNDE DÜŞÜŞ BAŞLAYACAK”

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk Lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

“ENFLASYONDA İYİLEŞME OLANA KADAR SIKILAŞMA SÜRECEK”

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. 

“SADELEŞME KADEMELİ OLARAK SÜRECEK”

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”

FAİZ ARTIŞINA HAZİRANDA BAŞLADI

Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitti.

Merkez Bankası, hazirandaki toplantıda faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı.

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını haziranda yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15’e yükseltmişti.

Merkez Bankası temmuz toplantısında politika faizini 2,5 puan artışla yüzde 17,50’ye yükseltmişti.

Ağustos toplantısında faiz artışına devam eden Merkez Bankası, 7,5 puanlık artışla faizi yüzde 25’e çıkardı.

DAHA FAZLA OKU
YORUM YAPMAK İÇİN TIKLA

YORUM YAPIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Emeklilerin maaş farkı ödemesi başladı

Yapılan zam nedeni ile hayal kırıklığına uğrayan emekliler için fark ödemesi başladı.

Yayınlandı

on

By

Emeklilerin ek zam ödeme takvimi belirlendi ve yaklaşık 13.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisini kapsayan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ödemeler başladı

Ödemeler bugün itibariyle SSK emeklileri için başlamış durumda. Bağ-Kur emeklilerinin ödemeleri ise yarın gerçekleştirilecek.

Fark banka hesaplarına yatacak

Fark tutarları, hak sahiplerinin aylıklarını aldıkları banka hesaplarına yatırılacak.

DAHA FAZLA OKU

Ekonomi

Atilla Yeşilada, 2024’ü işaret etmişti! Otomobil fiyatları düşüyor!

Türkiye’deki araba fiyatları zirveye çıkarken, Atilla Yeşilada geçtiğimiz yıl, sabredin “Bedava verecekler” demişti. Sarı sitede fiyatlar düşmeye başladı. ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunda 879 bin 146 TL olan ortalama otomobil fiyatı Aralıkta 860 bin 480 TL’ye geriledi. Bunun üzerine Atilla Yeşilada “daha da düşecek” diyerek araba alacaklara müjde dağıttı.

Yayınlandı

on

By

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) sahibinden.com’da yayınlanan ilanları analiz eden ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunda son dönemde otomobil piyasasında yaşanan değişimleri incelendi.

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Rapora göre, ortalama satılık otomobil cari fiyatı 2023 yılının Kasım ayına kıyasla ise yüzde 2,1 azaldı.  Aralık ayında ise ortalama otomobil fiyatı 860 bin 480 TL oldu. Benzer şekilde, otomobil reel fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 artarken, bir önceki aya göre yüzde 5 düştü.

879 BİN 146 TL’DEN 860 BİN 480 TL’YE GERİLEDİ

paraanaliz.com’un haberine göre, Ortalama otomobil fiyatı, Ekim ve Kasım aylarında olduğu gibi Aralık ayında da düştü. Kasımda 879 bin 146 TL olan ortalama otomobil fiyatı Aralıkta 860 bin 480 TL’ye geriledi. Benzer şekilde otomobil fiyatlarındaki yıllık artış oranı da geriledi. Kasımda yüzde 76,2 olan yıllık artış oranı Aralıkta yüzde 65,9’la tamamladı.

BEKLEYİN, BEDAVAYA VERECEKLER

Ekonomist Atilla Yeşilada, sosyal medya X hesabından araba alacakları rahatlatacak bir paylaşımda bulundu. Yeşilada, “Durun bunlar daha iyi günleri. Fiyat çok, çok daha fazla düşecek” ifadelerine yerdi verdi. Yeşilada geçtiğimiz sene yine otomobil piyasasıysa ilgili çarpıcı iddialarda bulunarak, “2. el otomobil almak isteyen 2024’ü beklesin! Bekleyin, bedavaya verecekler” demişti. 2024 yılının ilk çeyreğinde fiyatlar düşmeye başladı.

DAHA FAZLA OKU

Ekonomi

Sıfır otomobil asgari ücretliye hayal! Her yıl tablo daha da kötüye gidiyor

Araba almak isteyen asgari ücretli bir çalışanın hayali her geçen yıl bir daha imkansız hale geliyor. Son yapılan hesaplamalara göre asgari ücretli vatandaşın sıfır otomobil alabilmesi için 47 maaşını vermesi gerekiyor.

Yayınlandı

on

By

Bu bir yıllık süre zarfında asgari ücret yüzde 49 artarken, en ucuz otomobil fiyatı yüzde 116 yükseldi. Bu da asgari ücretli bir çalışanın Türkiye’de satışta olan en ucuz sıfır otomobili alması için yemeden içmeden 47 maaşını ayırması anlamına geldi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonrası alım gücündeki düşüş, asgari ücretlilerin finansal durumunu daha da olumsuz etkiliyor. Asgari ücret artışları enflasyonu katlarken, Türkiye’nin en çok satan otomobilinin fiyatı Ocak 2023’te 376 bin 900 lira iken, Ocak 2024‘te 815 bin liraya yükselerek yüzde 116’lık bir artış gösterdi. Ancak asgari ücret bu artışa ayak uyduramadı.

SIFIR ARABAYA YÜZDE 116,  ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 49 ZAM

Her geçen yıl daha da zorlaşan ekonomik koşullar, Türkiye’de asgari ücretle çalışan vatandaşların sıfır otomobil sahibi olma hayallerini ertelemelerine neden oluyor.  Türkiye’de sıfır otomobil sahibi olmak isteyen bir asgari ücretlinin Temmuz 2023 sonrasında maaşını 32 ay boyunca biriktirmesi yeterliydi. Ancak yüzde 49 artan asgari ücret karşısında, en ucuz otomobili alabilmek için şimdi çok daha fazla aya ihtiyaç duyuluyor. 

SIFIR ARABA İÇİN 47 AYLIK MAAŞ ANCA YETİYOR

Temmuz 2023’te 11 bin 402 lira olan asgari ücret, 2024 için 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Bu durumda, asgari ücretli bir bireyin yemeden içmeden, hiçbir masraf yapmadan en ucuz sıfır otomobili alabilmesi için geçen süre 32 aydan 47 aya çıktı.

DAHA FAZLA OKU

ÇOK OKUNANLAR